Η Παιδοψυχιατρική, είναι η ειδικότητα της ιατρικής που ασχολείται με την ψυχική υγεία και τη θεραπεία της ψυχικής νοσολογίας του ανθρώπου κατά την περίοδο της ανάπτυξής του, δηλαδή από τη γέννηση έως την ενηλικίωσή του
Συνηθησμένη ψυχική νοσολογία αποτελούν:
- Το άγχος και οι φοβίες
- Οι ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές
- Η κατάθλιψη
- Η ψύχωση (σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή)
- Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές αυτιστικού φάσματος
- Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) και λοιπές διαταραχές συμπεριφοράς.
- Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κ.ά.)
- Οι διαταραχές λόγου (τραυλισμός, βατταρισμός κ.ά.)
- Οι διαταραχές ύπνου (εφιάλτες, υπνοβασία, νυχτερινός τρόμος κ.ά.)
- Οι διαταραχές ταυτότητας φύλου
- Ψυχοσωματικά νοσήματα (π.χ. νευρογενής ανορεξία/βουλιμία, ενούρηση/εγκόπριση, ψυχική νοσολογία ως αποτέλεσμα χρόνιας σωματικής ασθένειας κ.ά.)
- Η χρήση ουσιών (π.χ. αλκοόλ, ναρκωτικά κ.ά.)
- Νέες παθολογίες (π.χ. εθισμός σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, διαδίκτυο κ.ά.)
- Νοσολογία με κοινωνικές προεκτάσεις [π.χ. εκφοβισμός, σχολική – ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση, παραμέληση, δυσκολίες στο χειρισμό νέων καταστάσεων (μετανάστευση, ανεργία, έλευση νέου μέλους στην οικογένεια, έναρξη σχολείου, πένθος, διαζύγιο γονέων κ.ά.), υιοθεσία].
Η κλινική κατάσταση του παιδιού ή του εφήβου αξιολογείται με όλες τις σύγχρονες μεθόδους και αφού γίνει η διαφορική διάγνωση, εξάγεται η τελική διάγνωση σύμφωνα με τα διεθνή ταξινομητικά συστήματα.
Η θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική, είτε ψυχοθεραπευτική, είτε συνδυασμός τους. Η ψυχοθεραπεία είναι είτε ψυχαλυτικής, είτε οικογενειακής–συστημικής, είτε γνωσιακής–συμπεριφοριστικής προσέγγισης. Ανάλογα με τη νοσολογία, το ιατρικό ιστορικό και τις κοινωνικο-πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του παιδιού–εφήβου, επιλέγεται η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, καθώς και ο τρόπος συμβολής της οικογένειας στη βελτίωση της κατάστασής του.
Τέλος, στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, η θεραπεία πλαισιώνεται με κατάλληλη αγωγή σε συνεργασία με ειδικούς άλλων επιστημονικών κλάδων, όπως λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας κ.ά.