Τα προγράμματα πρώιμης παρέμβασης απευθύνονται σε όλα τα παιδιά βρεφικής ή νηπιακής ηλικίας που αντιμετωπίζουν αναπτυξιακές διαταραχές ή βρίσκονται σε κατάσταση επικινδυνότητας για να αναπτύξουν κάποια διαταραχή. Έρευνες που έχουν γίνει πάνω σε προγράμματα πρώιμης παρέμβασης πιστοποιούν την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό οφείλεται στην πλαστικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τα 2 με 3 πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού και στην ικανότητά του να αναπληρώσει λειτουργίες κέντρων του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη με άλλα λειτουργικά κέντρα. Έτσι, το πλήθος και η ποιότητα των ερεθισμάτων που προσλαμβάνει το παιδί ενεργοποιεί τα λειτουργικά κέντρα του εγκεφάλου, βοηθάει στη δημιουργία εγκεφαλικών συνάψεων που με την σειρά τους εξελίσσουν το νοητικό και συναισθηματικό εύρος του κάθε παιδιού πάνω στο οποίο δομείται η ανάπτυξή του.Η πρώιμη παρέμβαση απευθύνεται σε παιδιά που παρουσιάζουν καθυστέρηση ή/και δυσλειτουργία δεξιοτήτων:
- Αδρής και λεπτής κινητικότητας
- Αισθητηριακής ολοκλήρωσης
- Καθυστέρησης επικοινωνίας (λόγου –ομιλίας)
- Μερικής ή ολικής απώλειας ακοής
- Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές
- Νοητική υστέρηση
Στο Λογόπολις το θεραπευτικό πρόγραμμα που ακολουθείται έχει ως στόχο:
- Nα αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό του κάθε παιδιού
- Να αναπτύξει τις γνωστικές του ικανότητες
- Να προάγει την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση
- Να στηρίξει το ίδιο και την οικογένειά του
Τα προγράμματα πρώιμης παρέμβασης είναι εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Περιλαμβάνουν τεχνικές για την κατάκτηση και γενίκευση δεξιοτήτων σε όλα τα πλαίσια ( π.χ. στο σπίτι, το σχολείο κ.τ.λ). Στα προγράμματα είναι απαραίτητη η σταδιακή εμπλοκή των γονέων, με καθοδήγηση, συμβουλευτική υποστήριξη και εκπαίδευση.
Ο ρόλος των γονέων στην θεραπευτική παρέμβαση είναι καθοριστικός. Η ομάδα μας πραγματοποιεί συναντήσεις με τους γονείς ώστε να τους καθοδηγήσει, να τους υποστηρίξει συμβουλευτικά και σταδιακά να τους εκπαιδεύσει στοχεύοντας στην βελτίωση της επικοινωνιακής, κοινωνικής και συμπεριφορικής εικόνας του παιδιού.